Szappan projekt

Hulladékkör projekt vetélkedő
A SzappanShop csapatunk projekt pályázata

Iskolánk Ökoiskola, ennek szellemében nagyon fontos minden osztálynak a környezet védelem, a környezet tudatos magatartás, és az odafigyelés a fenntartható fejlődésre.
Az egyik fontos témánk a szelektív hulladék gyűjtés és az újrahasznosítás.
Ez utóbbi keretén belül indult el iskolánkban a SzappanShop projekt.

A projekt célja: az újrahasznosítás, maradékból új használható terméké készítése, valamint a gyógynövényes szappan használatának népszerűsítése.

Az egyik ökocsoport (amelynek a számítógépes adatrögzítő 2. osztály tanulói a tagjai), megszervezték, hogy a kollégiumban összegyűjtsék a maradék szappanokat, valamint megkérték a bejárós tanulókat és a dolgozókat is, hogy otthonról hozzák el a kidobásra szánt maradékokat.

A csoport tagjai segítséget kértek a parkgondozó osztály tanulóitól, hogy melyek azok a gyógynövények, amelyeket fel tudnának használni a szappan készítés során. A népi kézműves osztály is részt vett a projektben, mert gipszből elkészítették a kiöntő formát, amely az iskolánk logóját szimbolizálta.
A szappanfőzésre az egyik délután került sok. A diákok egy használaton kívüli sajtreszelőn lereszelték a maradék szappanokat, és az így kapott szappan port, egy lábasba tették, és annyi vízzel ami ellepte melegíteni kezdték.
A meleg sűrű szappan masszába aprított gyógynövényeket szórtak ( levendula, kamilla) , majd az öntőformába és más kisebb nagyobb süteményes formába kanalazták.
Ezt követően 24 órás száradás kellett a szappanoknak, majd kivehették a formákból.
Az így elkészült szappanokat fel is használhatják a tanulók, de akár ajándékba is adhatják barátaiknak, szeretteiknek.

A szappankészítésről fotókat készítettek a tanulók, a fotók és a tapasztalatok megjelennek majd egy szórólapon is, amelyet a nyíregyházi és a balassagyarmati kollégiumban is terjeszteni fogunk! A szórólapon bemutatjuk a szappankészítés folyamatát, és az újrahasznosítás előnyeit.

Ezzel a pályázattal tanulóink beneveztek az Iparfejlesztési Közalapítvány Hulladékkör Projektvetélkedőjébe, melynek észak-magyarországi regionális döntőjében Egerben a 2. helyezést érték el.

A projekthez kapcsolódó képek megtekinthetők itt!